Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на филмовите вечери под звездите за пореден път

| обновено на 05.07.24 в 11:42

Лятото е време за кино на открито и "Кинематограф" не пропуска възможността да ни предложи незабравими филмови изживявания под открито небе. Юлиян Спасов, част от екипа на "Кинематограф", разказва повече за програмата и локациите, които ще приютят летните прожекции.

"Това е една от най-вълнуващите дейности, с които се занимава "Кинематограф", споделя Юлиян Спасов в ефира на "Нашият ден". "Летните кина имат специално място, защото събираме прекрасни местенца в градове и села, като все повече села ни канят да организираме кина."

Прожекциите на открито не само събират хора на едно място, но и предоставят възможност за социализация и обмен на идеи. "Това е кино, което в голяма степен е непоказвано и трудно достъпно на други места, което се оказва страхотно изживяване", допълва Спасов.

"Всяка година в България кинотворците заснемат между 50 и 100 късометражни филма. Голяма част от тях пробиват на български и световни фестивали и съответно идват и при нас, тъй като на практика ние сме единствената платформа в България, която разпространява късометражно кино", обяснява Спасов.

"Това, което прави проектът ни още по-ценен, са местата, на които се реализират летните кина. Това стана начин да изградим една нова връзка между хората и града, да го видят по един нов начин", подчертава Спасов.

Всяка седмица прожекциите се провеждат на различни места. През първата седмица на юли те ще бъдат в Западен парк, парк Света Троица, парк Студентски, парк Братска могила и парк Майчин дом. "В голяма част от тези паркове не са се случвали такива събития и така успяваме да докоснем хора в по-периферни квартали, които нямат толкова активен културен живот", споделя Спасов.

Програмата на всяка прожекция започва с около 15-20 минути детско кино, насочено към най-малките зрители, което създава уютна и приятелска атмосфера за цялото семейство.

Събитията на "Кинематограф" не само обогатяват културния живот на местата, където се провеждат, но и предлагат уникална възможност за запознаване с българското късометражно кино. Така летните вечери се превръщат в празник на седмото изкуство под звездите.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна