Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Георги Проданов
Снимка: Савина Спасова

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов.

„Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко депутати ще присъстват в зала, колко депутати са необходими за една парламентарна група“, каза Проданов.

По думите му е изминала една политически безсмислена седмица, но има лъч надежда, в процеси, които са стартирали.

„На първо място това, че ГЕРБ се опитват да се консолидират като партия. Там успяха да удържат на олигархичното изкушение да бъдат подкрепени, както каза Борисов, по някакъв непрозрачен начин и правителството на малцинството да се превърне в дълго управляващо правителство. В този смисъл сякаш има стремеж, може би олигархията да започне да си къса опашката“, посочи политологът.

Той коментира и събитията около ДПС през седмицата и противопоставянето вътре в партията.

„Независимо дали говорим за сблъсък олигархични групи или на хора, които владеят политиката и електората, със сигурност ще даде по-неочаквани резултати от това, което си представят в момента двата фронта“, каза Георги Проданов.

По отношение на ПП „Величие“ той посочи, че партията е доказателство, че не може да се занимаваш с политика без да се съобразяваш с правилата й.

„Без да се съобразяваш, независимо по какъв начин си влязъл в парламента и си достигнал до власт, зависиш от хора, които са емоционални субекти и някои от тях имат достойнство, което понякога се оказва по-ценно от достъпа до власт“, изтъкна Георги Проданов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна