Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Снимка: БТА

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни. 

Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а 6 - за накърняване на добрите нрави.

Членовете на СЕМ приеха доклада от наблюдението на дирекция "Мониторинг и анализи" на регулатора на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители.

Директорът на дирекцията Зорница Гюрова уточни във връзка с изпратените до ЦИК сигнали: 

"ЦИК най-често изпраща писмо до доставчиците и им обръща внимание да спазват Изборния кодекс. Има само едно решение на ЦИК за наличие на нарушения на Изборния кодекс и то е във връзка с нарушаване на добрите нрави и език на омраза". 

Изпълняващият длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че докладът ще бъде представен детайлно на 11-и юли със съпътстваща дискусия с участието и на политолози, посветена на медиите, изборите, доверието и дезинформацията:

"... заедно с традиционно провежданото проучване на агенция "Екзакта", което изследва медийните нагласи и предпочитания по време на предизборната кампания, а в проучването има специален акцент върху разпознаването на фалшивите новини".

Наплатанова благодари на обществените медии, които партнираха на СЕМ за достойното представяне на България в първата по рода си кампания за медийна грамотност на европейските регулатори и на Еврокомисията. Равносметката сочи, че тя е обхванала над 330 милиона души от населението на Европейския съюз в общото усилие за борба с дезинформацията в период на избори. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна