Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан разговаря с Путин в Москва

Виктор Орбан и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин. 

Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на общността. 

Гледните точки на Москва и Киев все още са далеч една от друга и са необходими още много стъпки за прекратяване на войната, но днес направихме първата крачка към възстановяване на диалога, заяви Виктор Орбан след разговорите си в Кремъл. 

"Трябва да ви кажа, че стремително намалява броят на държавите, които могат да говорят и с двете страни в конфликта. Унгария скоро ще остане последната държава в Европа, която може да води диалог и с Русия и с Украйна", посочи Орбан. 

Путин благодари на Орбан за опита му да възобнови диалога между Русия и Европа, но според него Киев все още няма желание да прекрати конфликта. 

Украйна разкритикува посещението на унгарския министър-председател и изтъкна, че пътуването не е обсъждано с Киев.  За нашата страна принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава неприкосновен и ние призоваваме всички държави да го спазват стриктно", заяви украинското външно министерство.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг.

"Става дума за успокояване, а не за мир и според нас, то подкопава единството на ЕС и решимостта, които трябва да показваме, за да приключи войната".

НАТО заяви, че е бил уведомен за визитата на Орбан в Русия, но унгарският премиер не представлява алианса.

В същото време Украйна съобщи, че е получила трета система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" от Германия. Тя ще подсили защитата на населението и инфраструктурата на страната, заяви германският посланик в Украйна Мартин Йегер. Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от най-малко седем модерни системи за противовъздушна отбраната тип "Пейтриът". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна