Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Летище на Катания, остров Сицилия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия.

След  първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани в поток на всеки 2  часа.

Ситуацията се актуализира  слетището в Катанияъобразно  вятъра и количеството пепел, което ще падне върху летището. Пътниците се помолени да не отиват до него, ако първо не са проверили статуса на полета си с авиокомпанията.

Заради вулканичната пепел, кметът на Катания Енрико Трантино забрани за следващите 48 часа движението на велосипеди и мотоциклети  и ограничи  движението на МПС до 30 км/ч по всички пътища на територията на общината.

Националният институт по геофизика и вулканология понижи авиационния код за тревога за вулкана Етна от червен на оранжев. Остава максимална тревогата от червен код за остров Стромболи с едноименния вулкан, който продължава да изригва. Не се допускат дневни туристи, а само тези с хотелски резервации.

В момента на остров Стромболи има 2500 души – местни жители и туристи. В ход е проверката на всичко необходимо в случай на еволюция на вулканичните явления.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна