Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Пенева: Политическата нестабилност и отлагането не ни подготвят за либерализацията на енергийния пазар

| Интервю
Снимка: БНР

Политическата нестабилност и отлагането не ни подготвят за либерализацията на енергийния пазар.

Това каза пред БНР Теодора Пенева, енергиен експерт на БАН.

"Това е много сериозна реформа, която крие извънредно много рискове. Подготовката включва две части. Едната, която е най-отговорната, е подготовката на защитните механизми - регулациите, разписването на конкретика в съответните наредби. Нещо, което наистина може да се случи за един 6-месечен период. Но другата подготовка, дългосрочната - привеждането на тези механизми в действие. Тази подготовка още не е започнала у нас. Това е сериозният проблем, защото при една либерализацията на енергийния пазар не е достатъчно ние само да имаме разписаните наредби. Все още никой не знае кой ще създаде и ще управлява софтуера", коментира тя. 

По думите на Теодора Пенева не е въпросът в това как да се подготвят домакинствата, като ги информират какви ще са цените, как да се защитят, какви договори ще има:

"Информацията е задължителна, но защитата е друга - дългосрочна. Тя включва и техническата подготовка на самите домакинства, а именно - намаляването на сметките за енергия, на големите топлинни загуби, които идват неефективно оборудване, от липса на оборудване с възобновяема енергия. Тези програми изобщо не са задействали в един много по-сериозен мащаб при нас, който да защити високото ниво на енергийна бедност на населението".

Тя припомни, че от Института за икономически изследвания на БАН са посочили важността на това преди либерализацията на пазара "механизмът да поработи поне известен период от време - няколко месеца, за да се види как действа":

"В момента, в който нямаме политическа воля, правителство и ясно поет ангажимент и взети мерки за тези механизми, възможно е да се случи прекалено бързо либерализацията. Да е недомислено и да остави на риск голяма част от домакинствата, защото нивата у нас на енергийна бедност са много високи".  

Интервюто на Людмила Железова с Теодора Пенева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна