Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Габриела Руменова
Снимка: БНР

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута, а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа. Но колко опасности крие това? 

"Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и искаме да изглеждаме прекрасно, да се хвърляме към всякакви разкрасяващи процедури или да си купуваме бижута с неясен производител, сподели за БНР експерта и основател на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова.

"Прави ми впечатление например, че по павильоните в курортните градове на морето се продават бижута с неясен произход или с произход Китай - това са обеци, колиета, гривни, изработени са предимно от метал и се продават на изключително ниска цена

Хората не си дават сметка, че тези бижута крият рискове за тяхното здраве, може да предизвикат алергии, но също и по-сериозни проблеми като нарушаване на дейността на белите дробове, дори случаи на онкологични проблеми или нарушаване на функциите на репродуктивната система, допълни Руменова. 

"Това е доказано, защото много голяма част от забранените за продажба в ЕС бижута са произведени в Китай с подобни характеристики. Точно такива бижута има много по морските курорти и градове. Те не отговорят на изискванията, за да се гарантира здравето и безопасността на потребителите - тоест да не съдържат определени химични вещества и съединения, или пък да бъдат в допустими граници, каза още Руменова. 

По думите й, на модата да си направим масаж на плажа, също не трябва да се гледа като на атракция, а като на процес, в който може да се навреди на нашата кожа. Това е така, защото в тези импровизирани студиа продуктите за масаж не са поставени на хладно и тъмно, а точно обратното - те са навън, на топло и въпросните масла, които не се съхраняват при безопасни условия, също биха навредили на кожата ни. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна