Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да се забрани да работят ВЕЦ-овете, когато язовирът не е изцяло пълен"

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната

"Проектът за забрана на сеч във вододайните зони дори не беше разгледан"

| Интервю
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър на МРРБ от язовир "Черни Осъм", откъдето е водата за Плевен, има над 1000 незаконни включвания и това става със знанието на ВиК оператора, и от тези незаконни включвания се дават отчисления.

Това каза в интервю за БНР Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

Той припомни, че са платени 42 млн. лв. от Световната банка за Планове за управление на речните басейни, а планове още няма и се закъснява вече три години.

Куманов е категоричен, че причината за безводието в населените места не е горещото лято, а е лошото управление на водите у нас и кражбите, както и малките ВЕЦ-ове по язовирите.

"Жребчево" и "Копринка" са изпразнени, защо? Защото правиха ток зимата, вместо да се оставят да се напълнят", даде пример Куманов.

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

И посочи:

"Язовир "Порой", който се ползва за напояване и питейна вода, сега насред лято го източиха в най-голямата жега, за да ремонтират кулата при стената. Точно, когато водата се напече и измря рибата. И това стана с разрешение на МОСВ, при положение, че трябваше да се прави ремонт през есента при по-хладно време. Има безумно управление на водите у нас. И сега водата не става за пиене на Черноморието, а трябваше да се източи, когато нямаше туристи. Да не говорим, че можеше да се ремонтира без да се източва."

Той коментира и сечта във вододайни зони, която е трябвало да се забрани.

"МЗГ отбраняват тези сечи. Имаше проект да не се сече във вододайните зони, изобщо не го разгледаха този проект. По заповед на министъра на МОСВ Петър Димитров, който си запазва поста сега в „Главчев 2“, след като вкара в криза цялата държава", коментира Димитър Куманов.

Според него проблем е и напояването – "Напоителни системи" - огромни загуби по техните канали и кражби. 

"Кражба на вода има от реките и е за напояване, като си слагат помпи - и за рибарници също. Говорим за големи производители със стотици декари за поливане. Пращани са 10 сигнала за Стряма за незаконно преграждане за рибарници и от Басейнова дирекция предупреждават, че ще ги проверят. Като отидат, водата се пуска. На следващия ден пак няма вода", разказа Куманов.

Категоричен е, че кражбите са основен проблем, както и безхаберието на държавата, защото не се правят инвестиции.

"МОСВ е информирано за тези проблеми, но то целенасочено неглижира проблемите", твърди Куманов. И предлага за ВЕЦ-овете да има условия чрез плановете, че може да работи, когато е пълен водоемът, защото питейната вода е преди и по-важна от производството на ток.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна