Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Чунтова: Работата ми като художник винаги ми се отблагодарява

"Изкуството е както индивидуално, така и групово занимание, което дава на всеки един плюс към неговото развитие и възпитание. Рисуването е най-хубавото в моя живот, безценно е, то за мен дори е лечение. 

В живота си съм се занимавала с различни дейности. Преди време преподавах рисуване на деца от 3 до 12 години. Всички деца, може доучилищна възраст, имат едно прекрасно въображение и по невероятен начин пресъздават всичко", споделя в предаването "Следобед за любопитните" художничката Галя Чунтова. Да рисуваш е труден процес, според нея, а след това и реализацията ти като творец в България не е лесна.

"Работата ми като художник, винаги ми се е отблагодарявала, не само финансово, а и чисто човешки. Първоначално изработвах картини върху плат, по-късно започнах да ги изработвам на хартия и така от години се занимавам със селиграфия. 

Честно казано, не знам дали изкуственият интелект би изместил художника. Може би в едни далечни години, когато технологиите напреднат, може и да го измести. 

Но не си представям как без онова различното, индивидуалното, човешкото ще се развива тази дейност, тъй като, според мен, изкуственият интелект е резултат от много индивиди и не мога да си представя как ще бъде изместен обикновеният човек - творец", категорична е художничката.  

Всеки художник, според нея, рисува себе си. Изкуството и рисуването са помощ и лечение за всеки, уверена е Галя Чунтова.

Галя Чунтова завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства "Свети Лука" - София, специалност Текстил през 1984 г. През 1989 г. завършва Националната художествена академия "Николай Павлович" в София, специалност Текстил, магистър по изкуствата. Има 6 самостоятелни изложби и повече от 25 участия в групови изложби в България и в чужбина. 

Галина Чунтова е член на Съюза на българските художници - секция Текстил. В периода 2001 - 2011 г. работи като сътрудник на списание за интериор и дизайн "Идеален дом" със своя рубрика и участие в стайлинга на рубриката "Тема" и като декоратор към списание "Декор" – издание на "Идеален дом". Нейни произведения в областта на интериорния дизайн, както и художествени произведения от текстилни материали и живописни творби, са притежание на много частни лица от България, Белгия, Италия, Гърция, САЩ. Живее и работи в София.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна