Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас"

Хърш Голдбърг-Полин е един от заложниците, убити от "Хамас"
Снимка: БТА

 Израел съобщи, че са били открити телата на шестима души, държани досега в плен от "Хамас" в Ивицата Газа след атаките на групировката на израелска територия миналия октомври. Тленните останки са намерени в тунел в района на град Рафах. Според военните шестимата са били убити, малко преди израелските сили да стигнат до тях. Сред жертвите е и един американски гражданин. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел няма да се успокои, докато отговорните за убийствата не бъдат заловени и подчерта:

"През последните дни Израел водеше интензивни преговори за постигане на споразумение, докато "Хамас" продължаваше неотклонно да отказва всички предложения и дори уби шестима от нашите заложници. Който убива пленници, не иска да има сделка". 

Семейства на заложниците призоваха за масови стачни действия с цел да бъде оказан натиск над израелското правителство за споразумение за освобождаване на останалите заложници в Газа. Участничка в протест в Йерусалим каза:

"Тази сутрин скърбим. Заради смъртта на шестимата заложници, които трябваше да се приберат живи у дома, можеше да останат живи. Настояваме за споразумение сега, за да върнем живи останалите пленници." 

Военният говорител Даниел Хагари посочи, че според първоначалната оценка шестимата са "били убити от терористите от "Хамас", малко преди армията да стигне до тях". 

Влиятелната синдикална организация "Хистадрут" обяви за утре национална стачка, която ще засегне полетите на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Лидерът ѝ Арнон Бар Давид подчерта, че в момента няма нищо по-важно за Израел от споразумението за заложниците. 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че сред телата е това на израело-американския гражданин Хърш Голдбърг-Полин, предаде "Франс прес". В изявлението на Байдън се допълва, че той е съсипан и възмутен от случилото се.

"Не се заблуждавайте, лидерите на "Хамас" ще платят за тези престъпления. И ние ще продължим да работим 24 часа в денонощието, за да постигнем споразумение, което да гарантира освобождаването на останалите заложници", допълва американският президент.

"Хърш е част от невинните хора, брутално нападнати, докато бяха на музикален фестивал в Израел на 7 октомври. Той изгуби ръката си, помагайки на приятели и на чужденци по време на това жестоко клане, устроено от "Хамас", разказа Байдън и припомни, че Хърш е бил само на 23 години. Байдън спомена и родителите на младия мъж - Джон и Рашел -  и заяви, че неуморно и по непоклатим начин те са защитавали сина си и всички заложници, държани при недопустими условия. Байдън заяви, че се възхищава на родителите на Хърш и споделя тяхната дълбока и невъобразима мъка.

Президентът на САЩ увери, че е работил неуморно за завръщането на Хърш у дома и каза, че новината за смъртта му е разбила сърцето му.

Семейството на американско-израелския гражданин сред заложниците също публикува изявление, в което казва, че с дълбока покруса то съобщава, че обичният им син и брат е умрял  и в което благодари на всички за любовта и подкрепата им. Семейството моли всички да уважават в тези мигове на скърб личното му пространство, предаде "Асошиейтед прес".

В три медицински центъра в централната част на Ивицата Газа днес официално започна кампанията за имунизация срещу полиомиелит, след като от ООН обявиха, че е постигнато споразумение за хуманитарни паузи в сраженията в анклава по определен график. 

Трима израелски полицаи са загинали при палестинска атака край град Хеброн на Западния бряг, докато продължава израелската военна операция в северните му райони.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна