Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки пострадали при руска ракетна атака в украинския град Харков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 40 души са ранени след като руски ракети са ударили няколко цели в различни райони на Харков днес следобед. Сред пострадалите има и пет деца, съобщиха местните власти.

"Няколко места бяха ударени, включително пълен с хора супермаркет в търговски център. Бяха ударени също Двореца на спорта и хидропаркът. Има пострадали в много тежко състояние", съобщи ръководителят на военната областна администрация Олег Синегубов. 

Видеокадри показват както пострадали в тежко състояние, така и сериозни щети по ударените сгради. 

Украинският президент Володимир Зеленски чрез "Телеграм" обяви, че в спасителните действия са се включили всички необходими сили. Той повтори и призива си към западните донори на оръжие за Украйна да позволят с него да се нанасят удари на руска територия, чрез които да се предотвратяват подобни атаки. 

В петък, отново в Харков, ракета уцели висок жилищен блок, след което 6 души загинаха, а десетки бяха ранени. През цялата седмица Русия осъществи голям брой въздушни атаки по енергийната инфраструктура на Украйна, както и по цивилни цели. 

От своя страна тази нощ Киев е осъществил мащабно нападение с дронове по различни руски райони, включително столицата Москва. Руските власти твърдят, че са свалили всички 158 безпилотни апарата, изстреляни от Украйна, но паднали останки от тях са предизвикали пожар в московска петролна рафинерия, както и в електрическа централа в съседния Тверски регион. Други украински дронове са свалени над пограничните области при Брянск, Воронеж и Белгород. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна