Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава общественото обсъждане на промените в Закона за платежните услуги и системи

Десислава Николова: Ефект не се очаква и сега заради редица ограничения за клиентите и заради неприложимите условия към банките

| Интервю

Промените в Закона за платежните системи и платежните услуги, предложени от финансовото министерство, поставят на обсъждане отпадането на банковите такси по сметките за превод на заплати, пенсии и стипендии за втори път през последната година. Общественото обсъждане продължава.

Мярката така и не заработи ефективно, а издадените безтаксови сметки за една година са малко над 1000. Ефект не се очаква и сега заради редица ограничения за клиентите и заради неприложимите условия към банките, коментира за БНР финансистът Десислава Николова.

Клиентите на банките имат право на поддръжка на сметка без такса на 3 кредитни превода, включително през онлайн банкирането на обслужващата банка и до 3 пъти теглене на пари в брой от банкомат, отново на обслужващата банка. Ограничение в законодателните предложения е изискването към потребителите да разполагат само с една сметка, за да се обслужва тя без такса. Всичко това ще възпрепятства и малката възможност за социален ефект от мярката, обясни Николова в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Може да се увеличи броят на хората, които могат да ги ползват, с прецизирането на тези разпоредби, които виждаме в момента, но те по всичко личи, че няма да станат масов продукт", смята тя.

По думите ѝ другата ограничителна мярка, която ще възпрепятства хората да се възползват от тези текстове в закона, е изискването, че потребителят трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства и при промяна на обстоятелствата, да актуализира своевременно предоставената на банката информация. Според нея това е допълнително утежнение по отношение на документалните изисквания.

Последните данни на БНБ показват, че печалбата в края на юли за цялата банкова система нараства с 5,7% и достига 2,1 млрд. лв. Банките печелят от доходи от лихви – те нарастват с 20% и достигат до 3,2 млрд. лв., а приходите от такси и комисионни нарастват със 7% на годишна база и достигат 1,1 млрд. лв., отбеляза Десислава Николова. 

Предложенията за промени в Закона за платежните системи и платежни услуги продължават да провокират полюсни мнения. Как гледат на дебата столичани, чуйте в анкетата на стажант-репортера Виолета Борисова:

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна