Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под ръководството на лидера Ким Чен-ун

КНДР изпробва нови тактически балистични ракети

Снимка: kcna.kp

Северна Корея изпробва нови тактически балистични ракети, използващи свръхголеми бойни глави и модифицирани крилати ракети под ръководството на лидера Ким Чен-ун, който призова за по-силни конвенционални оръжия и ядрени способности, предаде агенция KЦТА, цитирана от БТА.

Тестовете за подобряване на оръжейните способности са необходими поради сериозната заплаха, която външните сили представляват за сигурността на страната, е цитиран да казва Ким, информира Ройтерс.

KЦТА вероятно съобщава за изстрелването на множество балистични ракети с малък обсег в сряда, за които съобщиха южнокорейските военни, което е вторият път, когато Северна Корея тества ракети в рамките на една седмица.

Миналата седмица Пхенян също така разкри съоръжение за обогатяване на уран в първия подобен случай в историята, припомня Ройтерс.

Ким Чен-ун подчерта "необходимостта да продължим да укрепваме ядрените сили и да разполагаме с най-силните военнотехнически възможности и съкрушителна  офанзивна способност в областта на конвенционалните въоръжени сили", предаде думите му КЦТА.

Тестовете вчера са включвали новите тактически балистични ракети, които са част от серията балистични ракети с малък обсег, за  които се смята, че са били изнесени в Русия, отбелязва Ройтерс.

Официални представители на Киев и независими експерти заявиха, че имало признаци, че някои от ракетите, използвани от Русия във войната срещу Украйна, са били произведени в Северна Корея.

На тестваната ракета е била монтирана 4,5-тонна свръхголяма конвенционална бойна глава, съобщи KЦТА.

Изпитанията са включвали и стратегическа крилата ракета, която е била модернизирана за бойна употреба.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени