Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Проблеми на децата и семействата остават нерешени с години. Изфантазирани предизборно кризи се адресират аламинут, смята той

| Интервю
Снимка: Pixabay

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти.

"МОН и МС не са инициатори на този законопроект и приет закон (промените в Закона за предучилищното и училищно образование, касаещи ЛГБТ пропагандата - бел. ред.). В  нашето законодателство има достатъчно документи и международни документи, които са ратифицирани от България, за това, че се гарантират равни права на всеки учител и ученик в класната стая", обясни просветният министър Галин Цоков пред медиите. "Нямаме сведения и информация за такава пропаганда в училищата", уточни той на прага на новата учебна година по темата с ЛГБТ пропагандата.

"Споделям оценката на министър Цоков, че действително обективно такъв проблем в българската класна стая няма", заяви пред БНР Георги Еленков, директор "Политики за децата" в Националната мрежа за децата.

Според него писмото е насочено "срещу популизма, демагогията и играта със страховете на родителите в българския парламент". Докато реални проблеми на децата и семействата остават нерешени с години, "подобни изфантазирани предизборно кризи се адресират аламинут с правно несъстоятелни законодателни предложения", изказа мнение Еленков в предаването "Хоризонт до обед".

За проекта за закон за чуждестранните агенти, внесен в парламента, Георги Еленков посочи, че действащият в момента в САЩ закон няма общо с разработения от "Възраждане", които се позовават на американската практика, а е "почти 1:1 копи–пейст от закона за чуждестранните агенти, който действа в Руската федерация", който по думите му е парализирал и умъртвил гражданския сектор в Русия.

Този законопроект ще бъде използван избирателно срещу граждански организации, срещу гражданския сектор, смята Еленков, който предупреди за репресия срещу институции на гражданското общество.

Антиевропейски настроения се канализират в масирани кампании срещу демократичните ценности. Налице е процес на "трайно, ежедневно дезинформиране и отдалечаване на България от Европа, който се разгръща с особено усилени темпове в последното Народно събрание", коментира още Георги Еленков. Така според него се постигат "поляризация, хаос и дългосрочно откъсване на страната ни от Европа".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени