Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите.

Найджъл Фарадж ще продължи да бъде лидер на партията, като заяви пред Би Би Си, че планира да води „реформаторите“ на следващите избори, когато ще бъде на 65 години, освен ако не се появи някой "по-добре изглеждащ и по-умен". 

Два месеца след като бяха избрани за първи път депутати от „Реформирай Обединеното кралство“, парията планира основна промяна в начина, по който се ръководи на своята конференция в Бирмингам, след като като Фарадж заяви, че „прехвърля собствеността върху партията и големите решения на нейните членовете“. 

За първи път членовете ще могат да гласуват по политически предложения, включително за приемане на нов учредителен документ, която определя правилата на партията и отговорностите на ръководството. Сега партийните членове ще могат да остранят Фарадж или който е да е друг лидер при вот на недоверие. 

„Реформаторите“ спечелиха 14% от гласовете на общите избори през юли и вкараха в парламента пет депутати, включително Фарадж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна