Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжи от Украйна срещу Русия

Снимка: Ройтерс

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжия от Украйна срещу Русия. Резолюцията бе приета от Европарламента  с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" на пленарна сесия в Страсбург.

Представтелите на Италия в Европарламента от управляващата коалиция - "Италиански братя“, "Форца Италия“, "Лига", Демократическа партия, "Пет звезди“, "Зелена партия-Левица“ , въпреки различията между тях са гласували против параграф 8 от резолюцията отнасящ се до използването на западни оръжия срещу Русия. 

Информационната агенция ANSA обръща внимание, че "вотът бе  в съответствие с позицията на правителството дотолкова, че самият външен министър Антонио Таяни го обяви, преди той да се състои“. 

Относно окончателния текст за обща подкрепа на Украйна правителствената коалиция се разцепи: "Италиански братя“ и "Форца Италия“ са изразили подкрепа, а "Лига“ и "Пет звезди“ и партията на "Зелените“ са гласували против. Подкрепа също са дали евродепутати от Демократическата партия.  

Медиите на Апенините изтъкват тази особеност , случила се в мнозинството и вота изобщо на италианските евродепутати. 

В Европарламента Италия има  76 представители.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна