Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на предизборната кампания за парламентарния вот в Австрия

Лидерът на крайната десница Херберт Кикъл по време на предизборна проява
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Австрия завършва предизборната кампания за парламентарния вот утре. Над 6,3 милиона австрийци имат право на глас, а повече от 22 процента вече са гласували по пощата, съобщи вътрешното министерство. Още толкова обаче заявиха в анкети, че не са решили кого да подкрепят.

Снощи водещите партии в Австрия закриха предизборната кампания със заключителни митинги. Само социалдемократическата партия реши да се бори за гласовете на избиратели и днес и провежда своя последен митинг по-късно през деня. Според последните социологически проучвания управляващата "Народна партия" на канцлера Карл Нехамер и крайнодясната "Партия на свободата" на Херберт Кикъл са с почти изравнени резултати. 

"Очаква ни фотофиниш", предупреди снощи канцлерът:

""Народната партия" е партията на политическия център. Ние сме срещу политическия радикализъм, искаме стабилност вместо хаос, но най-важното – гледаме към бъдещето! Ние не се храним с проблемите, а ги решаваме", обеща Нехамер, който остава категоричен, че въпреки очаквания раздробен нов парламент няма да влиза в коалиция с крайнодесния лидер Херберт Кикъл, но не и с неговата "Партия на свободата". 

Снощи за първи път крайната десница проведе заключителния си митинг в центъра на Виена, пред катедралата "Св. Стефан". Под скандирания както на негови привърженици, така и на противници на крайнодесните популисти Кикъл отново се обяви за бъдещия канцлер на Австрия.

"Другите партии се опират на системата и са срещу народа, а ние сме срещу системата и имаме подкрепата на народа. Народът винаги е по-силен от системата и в неделя ще видим доказателството!", заяви Кикъл.

Избирателните секции отварят утре в 6 ч., а първите прогнозни резултати се очакват в 18 ч. българско време.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна