Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Хасан Насрала
Снимка: АП/БТА

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия.

Израел е в повишена готовност заради риска от разрастване на конфликта в региона след елиминирането на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут, но се надява това да принуди ливанската шиитска организация да промени курса, заяви израелският военен представител Надав Шошани.

Той предупреди обаче, че военните възможности на групировката не са изчерпани.

Иран поддържа постоянен контакт с "Хизбула" и останалите регионални съюзници, за да реши какви ще бъдат следващите действия след убийството на лидера на ливанската шиитска организация Хасан Насрала, предаде Ройтерс.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е бил преместен на добре защитено място при засилени мерки за сигурност.

Досега Иран демонстрира сдържаност в хода на конфликта в Ливан. Израелската офанзива от тази седмица, при която загинаха редица висши командири на "Хизбула", отслаби значително нейната репутация и военните й възможности. Неизбежни са призивите за отмъщение и всички погледи сега ще бъдат насочени именно към Иран.

В отговор на израелските въздушни удари, "Хизбула" засили днес ракетните атаки срещу израелски градове. Съобщава се за изгоряла къща след попадение в Сафет, Северен Израел.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна