Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел очаква ответен удар на "Хизбула", забрани масовите събирания

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.
Снимка: АФП

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари обяви, че израелските военни и в момента извършват нападения по инфраструктура на "Хизбула", изграждана с години и с подкрепата на Иран. Припомням, че преди малко повече от час, шиитската ливанска групировка потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано израелските военни. Силвия Петрова информира:

Издадено е нареждане да не се събират на едно място повече от 1000 души в централната част на Израел в очакване на ответен удар на "Хизбула" в знак на отмъщение за смъртта на лидера й Хасан Насрала. Израелската армия е в режим на готовност. Даниел Хагари заяви, че мисията на израелските сили за отбрана е да се върнат по домовете си в близост до ливанската граница около 60 000-те израелци, които бяха евакуирани преди близо почти година и връщането на заложниците от Газа. И още:

"Нашата война не е с ливанския народ, а с "Хизбула", която под командването на Хасан Насрала избра да се присъедини към войната, започната от "Хамас", което има последствия. "Хизбула" не е заплаха единствено за Израел и Ливан, а за целия свят и се подкрепя от режима в Иран."

"От снощи лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала няма да може повече да тероризира света. За жертвите на Насрала през десетилетията - дали в Израел, Аржентина, България, Сирия или в самия Ливан, справедливостта възтържествува."

Междувременно, в публикация в Екс говорител на външното министерство на Иран написа, че пътят на Насрала ще бъде продължен, въпреки убийството му, като посочи като "свещена цел" - цитирам - "освобождаването на Ал Кудс", което е арабското наименование на Йерусалим. С идентично съобщение излезе и външното министерство на Ирак, където е обявен тридневен траур.

Ройтерс съобщава, че тълпи в различни части на Бейрут са излезли по улиците и скандират "За теб, Насрала", чути са били и изстрели в части на ливанската столица.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени