Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България може да се гласува само по постоянен и настоящ адрес, в чужбина - отвсякъде

Най-дългата бюлетина: за избирателите извън страната, в 23 МИР - най-много кръгчета за преференции

ЦИК най-вероятно днес ще изпрати искане за обследване на предлаганото ново помещение за съхранение на машините, каза Росица Матева

Снимка: БГНЕС

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври.

Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори.

"Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал и след това да вземат бюлетината", призова Матева и посочи, че отдолу на бюлетината, която излиза от машината, е изписан и хешкодът.

До 24:00 часа днес българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 27 октомври, припомниха от ЦИК.

Росица Матева съобщи, че до обяд са постъпили 28 хиляди такива заявления.

Матева показа хартиената бюлетина за предстоящия вот - най-дълга ще бъде тя за избирателите извън страната, с 28 партии и коалиции, участващи в изборите, но без възможност за отбелязване на преференции.

"Това е бюлетината за гласуване извън страната, тъй като фигурират всички партии и коалиции", каза говорителят на ЦИК и допълни, че бюлетината за 23 изборен район е с най-много кръгчета за преференции.

И още: "В 10 района в страната са регистрирани кандидатски листи и от всички 28 партии коалиции. В останалите са регистрирани 27, съответно 26 кандидатски листи, така че горе-долу бюлетините ще бъдат в този размер за всички райони в страната".

Въпросът със съхранението на машините за гласуване не е напълно решен въпреки решението на служебното правителство за удължаване на срока за съхранение в досегашните складове с още 3 години, посочи още говорителят на ЦИК, като поясни, че тече среща с представител на наемодателя на склада за съхранението на машините:

"Предложението на досегашния наемодател, на собственика на помещението е да бъдат преместени в друго негово помещение на територията на складовия комплекс, така че разбирането на Централната избирателна комисия е, че това помещение трябва да бъде обследвано - от Министерството на вътрешните работи, Жандармерията, която охранява това помещение, и от Държавна агенция "Национална сигурност" с оглед сигурността на машините за гласуване. И едва след това може да се сключи договорът".

Преди това говорителят на ЦИК отбеляза, че до изборите остават 26 дни, а организационно-техническата подготовка върви нормално.

Матева отбеляза, че освен 28 партии и коалиции, които ще участват на вота. "Има регистриран и един независим кандидат, той е регистриран в Плевен".

"Нямаме данни да има Районни избирателни комисии, които да не са назначили съставите на секционните комисии", заяви още Матева, която по-рано обяви, че днес изтича срокът за назначаване на членове на СИК.

Тя поясни и че в друг град в България, различен от този по постоянен или настоящ адрес, няма как да се гласува, затова посъветва, ако има избиратели, които ще пътуват и се намират близо до границата, да упражнят правото си на вот в секция зад границата.

"В страната може да се гласува само по постоянен или по настоящ адрес, ако подадете заявление", обясни още Матева.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до 12 октомври. Тогава е и крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна комисия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени