Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен.


"Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес имаме само десни и консервативни такива. Всички субкултури след 1989 приемат статуквото, на някои им става удобно да са арт хайлайф. – казва Георги Павлов – Сякаш бунта е възможен само, за да запали един огън, но няма радикална промяна. Това е проблем, защото днес субкултурите са много еклектични. На Запад виждаме млади и изключително привилегировани хора, които каквото и да правят до 30-те си години могат след това да стартират живота си отново. Те могат да бъдат радикални докогато си искат."


Според Георги Павлов отчаянието през 90-те води до умирането на някои автентични движения и всеки бунт става проформен огън.

"Не само при младите, на цяла Европа и липсва голяма идея. Навсякъде са нужни големи реформи, ние създаваме норма в училище например, която не подготвя за нищо, никъде. Масово младите са много разочаровани от реалността, в която трябва да живеят. Но те не знаят какво да правят със себе си"

Чуйте разговора с Георги Павлов в "Какво се случва".

Снимки: ФС на галерия "+359"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени