Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ракетният отговор на Иран има по-скоро политически и комуникационен смисъл"

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

"Скептичен съм към свикването на КСНС в разгара на предизборната кампания"

| Интервю
Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък - 04.10. 2024 г. 

От "Дондуков"2 уточниха, че темата е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток".

"Не виждам нищо лошо при обсъждането в различни формати на рисковете и заплахите пред националната сигурност на страната, но съм скептичен към свикването на КСНС в разгара на кампанията в класическия формат. Но разбирам и президента. В протовен случай той би станал обект на всякакви нападки и тема в кампанията. Повече смисъл и необходимост виждам в свикването на Съвета по сигурност към Министерския съвет, включително и за  начертаването и предпиремането на конкретни мерки". 

Ангел Найденов обаче отчете, че "ситуацията в Близкия изток е достатъчно опасна, достатъчно драматична и  достатъчно деликатна". 

"Съдържа потенциал за разрастване и превръщането на всичко това в регионална война. Необходима е сдържаност. Важно е какво ще бъде поведението на страните в региона,  както и на глобалните фактори". 

Има две посоки, в които може да очакваме развитие на рискове, в това число и по отношение на сигурността в България, посочи бившият министър на отбраната. 

"На първо място са рисковете, свързани с миграционна вълна. Ако напрежението ескалира, може да се очаква, че тази вълна ще се насочи към европейските страни, а част от нея - през Турция към България. Важно е и какво е поведението на Турция в тази ситуация. Чуваме, че турските летища са задръстени от ливански бежанци, които пътуват към своите роднине в европейските държави.

На второ място са терористичните актове – и в Израел, но и на територията на други държави"

Няма особена изненада в ракетния отговор на Иран, обясни още Найденов. 

"Това е очаквана реакция, за да запази някакво достойнство, въпреки че за всичко е ясно, че Иран губи. В атаката има по-скоро политически и комуникационен смисъл. Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел. 

Основа на тази ос беше "Хизбула". Смъртта на лидера й Хасан Насрала е съкрушителен удар по този т.нар. "Близкоизточен алианс". Израел не бива да отговаря и дано не го направи по начин, който да изисква по-силен отговор от страна на Иран.

От действията на Израел личи, че усилията му са насочени към унищожаване на бойните способности и инфраструктурата на "Хизбула" в района на Южен Ливан. 

Голямото изкушение за Газа, както и по отношение на Южен Ливан е Израел да окупира тези територии и да остане по-дълго, отколкото е необходимо. Но на практика сухопътните операции се реализират чрез локални набези в ограничен мащаб и с бързи действия.

Реален план за Газа едва ли може да се начертае в този момент. Решението е създаването на независима Палестинска държава".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени