Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Силен старт" дава възможност за равен старт на деца със затруднения

Мирела Тодорова с децата
Снимка: Личен архив

Нов проект на Министерството на образованието дава възможност училищата да помагат на проблемни деца, талантливи деца, родителите, педагозите. Целта на проекта "Силен старт" е да даде възможност за силен и равен старт на различни групи деца. В него участват 1500 детски градини - над две трети от всички в страната.

6 хлапетата от общинската детска градина в София "Зайчето Куики" показват какво са научили. С учебен конструктор те са си направили две сцени, "поканили" са публика на два "водни концерта". Помислили са дори и за "децата" на "публиката", които вместо представленията, предпочитат да се "плацикат във водата". Дори си имат пожарна и линейки. Но за 25 деца в една от 11-те групи, един конструктор съвсем не е достатъчен…

Учителката им Мирела Тодорова вижда ползата от програмата на МОН.

Като студент по педагогика тя дошла при "Зайчето Куики" на 21. Три години по-късно Мирела казва, че иска да остане, за да работи с децата.И ще продължи да учи логопедия, за да се усъвършенства. 

Логопедът на детската градина Светлана Георгиева допълва, че в детските заведения наистина трябва да има допълнителни усилия, за да се работи с децата с потребности. Които от практиката на Светлана Георгиева се оказва, че… не са така проблемни…

Директорът на детската градина Росица Алексиева е амбицирана да използва всички ресурси на програмата. През целия и период от пет години. Доволна е, че персоналът й е свръхмотивиран. Програмата й дава възможност да наема външни специалисти на трудов договор. И казва на онези директори - да, има и такива, които не искат да пишат проекти, не искат дори родителите да им напишат проектите.

Засега статистиката на Министерството на образоването е в полза на проекта "Силен старт". 1 500 детски градини училища с подготвителни групи за постъпване в първи клас са около 60 процента от общите групи и образователни институции в образователна система, смята Ваня Георгиева, ръководител на проекта.

Всъщност от всичките тези подробности ръководителят на проекта Ваня Георгиева посочва и една от важните - с нито осемнайсет и половината милиона лева българско финансиране по проекта, нито дадените от ЕС 86 и половина милиона може да се злоупотреби.

Статистиката на МОН за годините 2021 до 23/24 година показва, че обхватът на децата в детските градини нараснал близо с 9 процента - от 79 на 88 процента. Надеждата е чрез проекта "Силен старт" само след няколко години ще имаме обхват над 93 процента на децата в предучилищна възраст.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени