Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска атака с дронове срещу Киев, взривове в Одеса

Одеса, Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти съобщиха за взривове в Одеса тази нощ. Заради поредните руски атаки с дронове в Киев също беше обявена въздушна тревога.

Украинската противовъздушната отбрана е свалила всички дронове, които са атакували Киев. Тревогата в столицата е продължила около 5 часа. 

Военната администрация на Сумска област съобщи за над 100 взрива в региона.

Въздушна тревога имаше и в Одеса след експлозия.

Украински източници признават напредък на руските сили в Донецка област.

Следващата седмица може да стане историческа за отбраната на Украйна. Това каза в поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той очаква да бъдат взети "значими решения“ на предстоящата редовната среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ за Украйна, която ще се проведе на 12 октомври.

Киев ще представи своя "план за победа" в американската военновъздушната база "Рамщайн" в  Германия.

"Ще представим плана за победа, ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната", написа по-рано Зеленски в "Телеграм". 

Украинският президент представи плана при посещението си миналата седмица във Вашингтон пред президента на САЩ Джо Байдън, както и пред двамата основни претенденти за Белия дом - Доналд Тръмп и Камала Харис, които ще вземат участие в предстоящия вот на 5 ноември.

Говорителят на Държавният департамент на САЩ Матю Милър заяви, че планът съдържа "продуктивни стъпки", по които Вашингтон да се ангажира с Украйна.

Според редица западни издания обаче става дума за преработено искане за повече оръжия и премахване на ограниченията за използване на ракети с голям обсег на действие, и в него липсва цялостна стратегия.

Агенция УНИАН пише, че Западът е започнал да притиска Киев да започне преговори с Москва. Неуспешната визита на Зеленски в Съединените щати беше част от този завой, отбелязва агенцията.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна