Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас.

Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни средства.

Във Киев въздушната тревога бе обявявана и отменена на три пъти продължение на общо 5 часа. Противовъздушната отбрана тук не допусна попадение. В Одеса бяха възпламенени търговски склад и товарни камиони.

На изток продължават боевете на руска територия, южно от Гушково и Коренево в Курска област, както и на украинска територия - северно Харков и в Донбас, сочат данните, проверени от Вашингтонския институт за изучаване на войната. Руските войски се опитват да развият успеха си от преди дни, когато превзеха миньорския град Угледар и са на самите постъпи на градовете Корахове и Селидове.

В Турецк продължават боевете в самия град, като руснаците, които напредват по централната му улица, се мъчат да разсекат отбраната на две.

Руското командване видимо не желае да намали интензивността на атаките, които се развиват на широк фронт вече цяла година, но среща затруднения в поддържането на това темпо на настъплението поради недостиг на новобранци, коментират от Вашингтонския институт, като сочат, че през последните месеци са нараснали драстично еднократните бонуси, с които властите в Русия се опитват да привлекат доброволци за участие във войната.

В бюджетния си план за следващите три години руското правителство е заделил за такива бонуси 90 милиарда рубли (около 948 милиона долара). Ако балансите се запазят в сегашния си размер, тези пари ще стигнат за 225 хил. новобранци. Остава обаче неясно дали при следваща криза на фронта, Кремъл няма да се реши на още една задължителна и политически непопулярна мобилизация, пишат от Вашингтонския институт за изучаване на войната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени