Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан представя приоритетите на унгарското европредседателство

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес унгарският премиер Виктор Орбан да представя приоритетите на ротационото председателство на своята страната на Съвета на Европейския съюз пред евродепутатите в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във вторник той призова за преговори с Русия, тъй като, по думите му, Украйна не може да спечели срещу Русия на бойното поле, предава кореспондентът ни Ангелина Пискова:

"Искаме да накараме европейските лидери да променят стратегията си спрямо Украйна, защото тази не работи", заяви за пореден път Орбан и още:

"Намерението на Унгария е фокусирано върху това да се постигне примирие възможно най-бързо, защото сме убедени, че не можете да спечелите на бойното поле. И смятам, че стратегията, която провежда ЕС, не е добра".

Орбан обаче побърза да уточни, че не трябва да се правят спекулации за това как би постъпила Унгария, ако не беше в НАТО, защото, по думите му, членството на страната му в Алианса е факт. Но добави:

"Имаме опит с руснаците. Окупирани сме от тях няколко пъти, това не е нещо ново. Знаем кога да се бием, как да не се бием, кога да не се бием, кога да преговаряме, кога не. Така че разбираме за какво става дума. Проблемът е много сложен и сме изцяло до нашите украински приятели в тази много трудна ситуация".

"Той е президент на Русия, аз - премиер на Унгария" - така Орбан отговори на въпрос за отношенията си с руския държавен глава Владимир Путин.

По отношение на ЕС той заяви, че иска да го реформира, а не да го унищожи.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени