Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен с критики към Орбан по време на дебатите в Страсбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан и председателката на Еврокомисията Урсурла фон дер Лайен кръстосаха шпаги в пленарната зала на Европейския парламент, докато министър председателят, чиято страна председателства ЕС, представяше приоритетите на унгарското председателство. Дебатите в Страсбург продължават и в момента.

Без да споменава нито веднъж войната на Русия в Украйна, Орбан определи като най-важна цел ЕС да се промени и допълни, че председателството иска да е катализатор за тази промяна. "Ще предприемем стъпки, за да постигнем благоденствие и мир в Европа", каза още той. Като основен проблем той посочи миграционната криза, която, според него, никога не е била толкова тежка от 2015-та насам и рискува да срине Шенген.

"Системата за убежище на ЕС не работи, незаконната имиграция поражда антисемитизъм и подхранва хомофобията", каза още премиерът Орбан и допълни също, че Европа не е конкурентоспособна на останалите големи световни сили. Като един от приоритетите си той посочи и разширяването със страните от Западните Балкани, но бе категоричен, че това не може да стане без Сърбия. 

"Все още има такива, които винят за войната в Украйна не агресора, а нападнатия, не апетита на Путин за власт, а жаждата на Украйна за свобода", каза в обръщението си председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен:

"Така че бих искала да ги попитам дали те биха обвинили унгарците за съветската инвазия през 1956-та година, чехите и словаците за съветските репресии през 1968-ма година, литовците за смазването на бунта през 1991-ва. Ние, европейците, може да имаме различна история и езици, но в нито един от тях мир не е синоним на предавам се, нито суверенитет на окупация". 

"Как Унгария кани руски граждани без допълнителни проверки за сигурността?", попита още фон дер Лайен и допълни, че произтичащите от това рискове са за всички страни-членки и това е заден двор за чуждестранна намеса. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени