Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Железният светилник" оживява на благоевградска сцена

С премиера на спектакъла "Железният светилник" посреща публиката си тази вечер Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Постановката и драматургичният вариант по едноименния роман на Димитър Талев са дело на режисьора Калин Ангелов.

"Енергията в романа е огромна. Това, което аз улових, е опитът за противопоставяне на отделния индивид срещу социума. Мисля, че това е най-мощната енергия, която мене лично ме развълнува – как аутсайдерът се бори за място в една общност, която го отхвърля.


Актьорите бяха развълнувани още преди да им прочета моя вариант, някои от тях си бяха препрочели отново романа. Наистина бяха много развълнувани още от първа репетиция. Чистотата на взаимоотношенията – мисля, че това най-много ги вълнуваше", разказа в "Артефир" по повод премиерата Калин Ангелов.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Албена Чобанова, Иван Николов, Катя Иванова, Лора Христова, Калоян Карагинев, Андраш Кончалиев, Жанет Керанова.
Сценографията и костюмите са дело на Илина Грозева, музиката е на Пламен Мирчев-Мирона.

Премиерните представления на "Железният светилник" са на 9 и 11 октомври на благоевградска сцена, а след това екипът тръгва на турне със спектакъла в региона.

Снимки: Иван Дончев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени