Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС се е произнесъл в полза на "ЛГБТ Действие" срещу ВМРО

Деница Любенова: КЗД не прави разлика между свобода на словото и реч на омраза

| Интервю
адвокат Деница Любенова
Снимка: БГНЕС

Организацията "ЛГБТ Действие" е осъдила ВМРО на последна инстанция по казус от 2021 г., свързан с късометражния македонски филм "Змия". Филмът беше част от селекцията на "София прайд филм фест".

Тогава ВМРО предприе протестни действия срещу "легитимиране на неприемливи концепции" и популяризиране на педофилията. Преди прожекцията над 500 симпатизанти на партията се събраха и възпрепятстваха провеждането ѝ, а ЛГБТ общността отговори с жива верига.  

Върховният административен съд е потвърдил позицията на Административен съд София – град от 2023 г., като се е произнесъл, че ВМРО е осъществила тормоз по Закона за защита от дискриминация.

Първоначално от "ЛГБТ Действие" са обжалвали решение на Комисията за защита от дискриминация, в което по случая няма установена дискриминация.

"КЗД не може да направи разликата между свобода на слово и реч на омраза. Това е огромен проблем. Означава, че имаме системно неразбиране в един регулатор", отбеляза пред БНР адвокат Деница Любенова.

В решението на ВАС се подчертава, че ВМРО насажда нетърпимост и враждебност към групи от хора, а принизяването на човешкото достойнство не може да се квалифицира като свободно слово, обясни тя в предаването "Хоризонт до обед".

Правосъдието идва 4 години след случилото се, прави равносметка адвокат Любенова.

КЗД и ВМРО ще платят разноските по делото. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна