Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Палестина: Светът да предприеме действия Израел да е принуден да спази резолюциите на ООН

| Интервю
Н.Пр. Насри Халил Абу Джайш
Снимка: БТА

"В света се работи за създаване на алианс, който да доведе до практическото приложение на решението на Международния съд за прекратяване на незаконната израелска окупация на палестински територии. Необходимо е светът да предприеме такива действия, че да бъде принуден Израел да спази приетите резолюции на ООН".

Това заяви пред БНР посланикът на Палестина в България Н.Пр. Насри Халил Абу Джайш и подчерта, че палестинците имат своя план за мир още от 1988 г. и са готови да създадат своя държава и да живеят редом с Израел в мир:

"И в момента сме готови да седнем и да преговаряме за това да бъде създадена нашата независима палестинска държава".

Дипломацията ще намери своето място, когато светът се активизира, за да бъде наложено на Бенямин Нетаняху да спази резолюциите и решенията на международната общност и на международното право, заяви още палестинският посланик и добави: 

"Искаме от света - от ООН, от ЕС, от САЩ, от Русия, от Китай - да се намесят по-активно, така че да бъдат приложени резолюциите, приети от ООН, за да не се превърне регионът на Близкия изток във вулкан, от който по-нататък битката да се пренесе и към съседните държави и така да се стигне до световна война".

Ние сме под израелска окупация вече 76 години, посочи той.

"Сметката, която платихме за последната година, е изключително тежка. Броят на убитите надхвърли 42 000, по-голямата част от които са жени и деца. Ранените са повече от 120 хиляди. За безследно изчезнали се обявяват между 10 и 15 хиляди. Разрухата е пълна в Ивицата Газа и в някои от бежанските лагери на Западния бряг". 

В миналото има подписано споразумение за слагане на край на този конфликт, но Израел не желае това, подчерта Н.Пр. Насри Абу Джайш:

"Израел държи да има за себе си цяла Палестина. Нещо, което палестинският народ няма да приеме и няма да капитулира, той ще продължи да води своята борба".  

По думите на палестинския посланик няма съмнение, че "основната причина за всичките конфликти в нашия регион е продължаващата израелска окупация на палестински територии": 

"Конфликтът, в който води борбата си палестинският народ, не е религиозен или етнически. Право на всеки народ е да бъде независим и да се самоуправлява. ... Когато четете историята, установявате, че палестинският народ е направил големи компромиси, израелците обаче са тези, които не желаят никакъв компромис. ... Палестинците вярваме в мира. Палестинският президент протегна ръка за мир и 36 години няма кой да я поеме от другата страна".

"Няма как да победи друго, освен правилната позиция. Няма как да не победи правдата на народите", смята посланик Насри Абу Джайш.

Превод в ефир: Мая Ценова

Интервюто на Георги Марков с Н.Пр. Насри Халил Абу Джайш в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна