Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ректорите:

Парите от бюджета не са достатъчни за финансовата стабилност на висшите училища

Рекордните над един милиард лева, които получават българските държавни университети тази година от републиканския бюджет, не са достатъчни за финансовата стабилност на висшите ни училища, които искат да изнасят академичен продукт в чужбина. Това коментираха от Съвета на ректорите, който проведе редовното си заседание във Великотърновския университет. Ректорите предупредиха, че фиксираната със Закона за висшето образование минимална асистентска заплата от 2516 лева ще затвори вратите на университетите за назначаване на нови асистенти, защото тези повишени с 1000 лева възнаградения им тежат финансово. 

Според Закона за висшето образование, държавните ни университети трябва да получават до 0,9 % от брутния вътрешен продукт за издръжка на обучението. Реално получаване 0,4 %. Предлагаме промяна на критериите за финансиране, с което ще получаваме 0,6 % от БВП, посочиха от Съвета на ректорите. Според тях правителството нарушава закона като при фиксирани 10 % финансиране за развитие на научно-изследователска дейност, за тази година са получили 1,5 на сто от полагащите им се пари.

Фиксираната със Закона за висшето образование 2516 лв. минимална асистентска заплата ще затвори вратите на университетите за млади асистенти, коментира проф. Миглена Темелкова, председател на съвета на ректорите:

"Самата регулация на минималната асистентска заплата ще доведе до затваряне на пътя за академично развитие на младите асистенти и за отваряне на вратите на университетите за асистенти, защото те допълнително ще натоварят бюджета на този университет".

Българските университети активно да си сътрудничат с вузовете в Израел. Това е помолил на срещата си с ректорите израелският посланик у нас.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна