Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерта "Енигматични символи" Радиосимфониците честват 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев

Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи с концерт 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев. Доайенът на българските композитори и диригенти е дълбоко свързан с Радиооркестъра, който ръководи в продължение на четиринайсет години. Началото на новия концертен сезон Радиосимфониците посветиха на акад. Казанджиев, един от съвременните европейски класици, чиито произведения изпълняват и записват. 

Васил Казанджиев и виоловчелистката Георгита Бояджиева – репетиция за концерта в Първо студио с негови творби на 14 октомври 2019 г.

На 18 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни "Празнична музика – псалми и ритуали" от акад. Васил Казанджиев. Написана през 1972 г. първоначално за създадения от него ансамбъл "Софийски солисти", творбата е символ на майсторското владеене на музикалната материя. Концертът е под палката на белгийския диригент със забележителна международна кариера Мишел Тилкин, който с възторг прегърна идеята българското произведение в програмата да е на акад. Казанджиев.

Мишел Тилкин

Публиката ще чуе и най-популярната творба от американската класическа музика "Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин. Историята на създаването на произведението е почти невероятна: 26-годишният композитор прочита във вестника за концерт с нова американска музика, където ще бъде изпълнена негова джаз композиция. Концертът е след три седмици, Рахманинов и Стравински ще са в публиката, но авторът дори не знае за премиерното си произведение. След изясняване на ситуацията, Гершуин пише във влака рамката на творбата. Не е джаз концерт, а рапсодия за пиано и джаз оркестър върху експресивно-романтична мелодия, която Гершуин импровизирал на парти. Творбата има феноменален успех и е наречена шедьовър на американската музика. В концерта на Радиосимфониците солист ще е великолепната пианистка Пламена Мангова.


Носител на втора награда на конкурса "Кралица Елизабет" през 2007 г., Пламена Мангова е работила с водещите оркестри в света, а албумите й получават признанието на критиката и публиката. Брейс Морисън пише възторжен отзив в „Грамофон“ за Брамсовия й диск, албумът й с музика на Албена Петрович – Врачанска от 2020 е номиниран за „Опус класик“, а последният й рецитален албум получи специалната награда „Joker“ на „Crescendo Magazine“.

Едуард Елгар

Концертът ще завърши с вариациите "Енигма" на Едуард Елгар. Тази толкова популярна творба също е базирана на тема, импровизирана от композитора на пианото. Зад инициалите и прякорите, с които са именовани четиринайсетте вариации, се крият образите на приятели, близки и колеги на композитора. В самата партитура също са зашифровани енигми и загадки, който оркестърът ще зададе на публиката.  

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна