Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Ловеч пяха "Клетва" в памет на Кирил Маричков

Снимка: Пламен Христов

Учениците от ловешката езикова гимназия излязоха на двора в голямото междучасие и изпяха песента "Клетва" в памет на Кирил Маричков.

Именно за тази гимназия Владо Даверов прави филма „Вчера“, а голяма част от героите са прототипи на тогавашните учители и ученици. За ловешката езикова гимназия песента на "Щурците" се е превърнала в химн.

"Беше откъм почит за великия за великия басист, създател на групата Щурците и като поклон към него беше това изпълнение, обясни ученик от гимназията.

"Безкрайно уважение към таланта на Кирил Маричков и защото той е допринесъл изключително много към нашата общност, на към нашата гимназия и той и песента клетва са всъщност едни от основните причинители духът на Езиковата да се запази през времето и да бъде това, което е днес. Тази "Клетва" е първото нещо, което изричаме, прекрачвайки прага на гимназията и последното, което остава в сърцата", допълни ученичка.





Снимки: Пламен Христов

Репортаж на Пламен Христов и интервю с Иво Райнов, директор на Ловешката езикова гимназия, можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна