Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. Нарастват опасенията и от нови бомбардировки срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22 души, а близо 120 бяха ранени.

Израелски военен булдозер е съборил огражденията на пост на мариоопазващите сили на ООН в Южен Ливан, а израелски танкове са се доближили в непосредствена близост, съобщиха от щаба на УНИФИЛ. По-рано ливанското външно министерство оповести информация за двама ранени миротворци при инцидента. Вчера беше съобщено че израелски танк е обстрелвал наблюдателен пост на мироопазващите сили на ООН в района.

От израелска армия заявиха, че са предупредили служителите на базата преди стрелбата. Международната общност реагира остро.

"Това е много обезпокоително, не само защото служители на мироопазващите сили са били там, но и защото изглежда става въпрос за умишлено нападение срещу нашите части, което е тежко нарушение на международното хуманитарно право", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Спасителни екипи продължават издирването на затрупани под руините на рухнала сграда в централната част на Бейрут след два израелски удара срещу ливанската столица. Това е най-смъртоносната атаката срещу центъра на Бейрут от началото на военните действия преди повече от година. При нея бяха поразени две жилищни сгради в квартали, в които живеят много хора, избягали от израелските бомбардировки на други места в страната. 

Според източници от службите за сигурност, мишена на израелската атака е бил Уафик Сафа, отговарящ за свръзките, координацията и международните контакти в йерархията на "Хизбула", но той е успял да се спаси. Според Sky News Arabia, позоваваща се на свои неназовани източници, Уафик Сафа е "сериозно ранен" и е в "критично състояние". Сафа отговаря за звеното за връзка и координация на въоръжената групировка. В четвъртък, когато стана нападението, медиите съобщиха, че той е оцелял.

Израел съобщи, че "Хизбула" е изстреляла над 190 снаряда срещу страната за последното денонощие. От ливанската групировка обявиха, че са извършили нападение с дронове срещу военна база в Хайфа, в Северен Израел.

При израелската офанзива в ивицата Газа са ранени няколко десетки палестинци, след като израелски хеликоптер открил огън по училище, превърнато в подслон за бежанци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна