Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на тиквата в Севлиево събра местни и гости на града за 19-и път

Есента радва със своите плодове жителите на Севлиево, превърнали тиквата в свой символ, защото полето ражда тикви. Празникът, в центъра на който е този род плодов зеленчук, събира местните хора и привлича много гости всяка година през октомври в града, спечели си името Тиквенбург. Кулинарното изложение, с участие на любители и професионалисти, е един от гвоздеите в програмата на празника.

В Севлиево пред продавачите на печена тиква се извиха опашки, без преувеличение, а ароматът се разнасяше из целия град. Празниците през октомври, посветени на тиквата, са тачени от местните хора, които така почитат традицията

Празничното забавление минава и през кулинарната традиция на севлиевци, които вчера почерпиха с тиквеник – най-дългия от сладкишите, приготвяни минали години, цели 355 метра.

Изобилие от ястия с тиква, сладки и солени, и напитки, приготвени от този род плодов зеленчук подредиха местни и гостуващи кулинари – любители и професионалисти. Печена тиква, рачел, разбира се – баница с тиква, торти, мъфини, бисквитки, чийзкейк, но и лютеница с тиква, също и туршия се предлагаше на кулинарното изложение, което привлича дошлите на празника.


С мусаката с тиква читалището в севлиевското село Богатова спечели първа награда сред любителите, в категория „Нетрадиционни ястия“. Освен мусака, имаше и пълнена богатовска тиква. Начинът на приготвяне научаваме от секретаря на читалището Христина Янкова.

Торти, бисквитки и бонбони изкушаваха посетителите на изложението. Погледът ми се спря на пъстро декорираните бисквити на Живка Манолова от Хасково.

Сладост не за небцето, но за очите беше карвингът, изпълнен върху тикви с различни форми и размери, а конкурсът „Тиква най-най…“ отличи земеделците, отгледали най-голямата и най-дългата тиква.

1000 лева награда получи Христо Савчев от севлиевското село Млечево, който участва в изложбата с 54-килограмов екземпляр. В категорията "Най-дълга тиква" бяха отличени двама души - Антон Башев от Пещера и Добрин Христов от севлиевското село Градница, в чийто градини са пораснали тикви с дължина 1.25 метра.

Празникът на тиквата в Севлиево, 19-и по ред, продължава и днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна