Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активните хората над 50 г. и бизнесът могат взаимно да си помагат

Възрастни дами в Пловдив разказваха приказки в детските градини
Снимка: Архив на Маргарита Ганчева

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов и управителят на платформата "Young talents 50+" Георги Първанов подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство. С него се слага слага началото на създаването на по-благоприятна среда за кариерно развитие на зрелите, над 50-годишни професионалисти в България.

Според изследване на Националния статистически институт, средната възраст на българина нараства до 45години в края на 2023 година. Това означава, че в годините напред бизнесът би следвало да търси и предлага възможности за заетост и кариерно развитие на професионалисти на и над 50 години.

Целта на платформата е да помага на хора в предпенсионна възраст или пенсионери, които искат и могат да участват в пазара на труда, както и на бизнеса, който в някои случаи и области се задъхва за квалифицирани кадри, обясни пред БНР-Радио София Станимира Георгиева от платформата "Young talents 50+" (youngtalents.bg).

Ще се използва информацията, с която разполага Агенцията по заетостта, ще се организират подходящи обучения за умения и бърза адаптация на хората на възраст, ще се партнира с компании, които имат нужда от работна ръка или определени специалисти.

Вече се популяризират обучения, които се провеждат. Други започват през ноември.

"Искаме не да предложим пореден сайт за обяви, а да създадем общност, да помагаме хората да бъдат активни по-дълго време, а на компаниите – да използват ценен ресурс", допълни Георгиева.

Чуйте разговора на Катя Василева.

Катя Василева и Станимира Георгиева

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени