Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тук, където съм" – уязвимост и принадлежност през обектива на младите бежанци

| обновено на 16.10.24 в 11:28
Снимка: Swimming Pool/ Фейсбук

В рамките на разговора за етичното отразяване на малцинствените общности, фотографът Михаела Вачева споделя своите виждания и опит. Тя разказва за създаването на фотографски истории, които разкриват живота на уязвими представители на обществото, и за новата ѝ изложба "Тук, където съм", която може да бъде видяна от 15 октомври в пространството на Swimming Pool. На 17 октомври в същото пространство ще се проведе дискусия по темата.

Изложбата "Тук, където съм" представя резултатите от "Фотоработилница 66" – курс по фотография, създаден специално за деца бежанци, които са мигрирали в България без родители. Инициативата започва преди година под ръководството на Михаела Вачева, като фотографи от САЩ, Сингапур и България даряват фотоапарати на децата.

Основната идея на работилницата е да даде възможност на тези млади хора сами да разкажат своите истории чрез фотографията.

"Първата работилница проведохме през 2023 година, а втората – в края на лятото на тази година в кв. "Овча купел", където се намира Центърът за непридружени бежанци", разказва Вачева. Децата, които живеят там, създават фотографии на града, представяйки го едновременно като туристическа дестинация и като затвор. Бежанският лагер, от своя страна, е заснет като място за създаване на общност с цялата ѝ сложност, проблематичност и лечебен потенциал.

На въпрос за своя личен път, Вачева споделя: "Моята история започна още по време на Възродителния процес. Родена съм през 1986 г. в българско-турско семейство. Майка ми е имала списък, от който да избере името ми. Израснах в българската образователна система и се самоопределях като част от малцинството. Никога не се почувствах истински у дома в България."


По-късно, чрез връзката си с различни малцинствени групи, Михаела открива способността си да се свързва с хора от уязвими общности. Тя споделя за своето преживяване с племе от американските индианци, където е имала възможност да отиде в техните домове и да ги опознае по-дълбоко.

"Във фотоисториите, които показваме на изложбата, има едно много детско и обикновено търсене на съзряване и чувство за принадлежност", казва тя. "В зависимост от възрастта на децата, техните истории варират от личните им вътрешни светове до опити за намиране на място в обществото."

Част от изложбата ще бъде и дискусията "Етично отразяване на малцинствени общности", която ще се проведе с участието на Антоан Льо Ру, Диана Такачова и Андрей Иванов, с модератор Михаела Вачева. Тя е насочена към обсъждане на отговорното представяне на историите на тези уязвими групи, като акцентира върху нуждата от емпатия и разбирането на културните различия.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки:Swimming Pool/ Фейсбук


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна