Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 октомври, от 19.00 ч., в зала "България"

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

Снимка: ОКИ "Надежда"

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан.

Пред Радио София посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов сподели, че концертът е посветен на 33 години от възстановяването на независимостта на Република Азербайджан.

"Идеята на концерта е, че ще бъде изсвирена от български симфоничен оркестър", каза Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Началото на инициативата датира от доста години назад във времето обясни Минко Ламбов.

"Баща ми беше този, който започна тази инициатива за концерти с азербайджанска музика. Това е пореден концерт. Не всяка година, но доста често се случват такива концерти. Със солиста, който пристига от Азербайджан Сахиб Пашазаде и свири на тар, ще ни бъде втори концерт. Изключителен виртуоз. Сега ще имаме и нов гост-вокалист Тайар Байрамов, той ще изпълнява Mugam. Музиката наистина е завладяваща", посочи Минко Ламбов.

От българска страна програмата ще бъде представена от Симфониета "София" към Общински културен институт "Надежда", "Минко Ламбов квартет" в състав Минко Ламбов (пиано), Цветан Недялков (китара), Ивайло Звездомиров (бас), Цветан Георгиев (барабани), Валентина Димитрова – вокал.

Концертът е озаглавен "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Ще бъдат изпълнени произведения от азербайджанската класическа, джазова и етно музика на едни от най-значимите композитори на Азербайджан.

"Знаете, че джаз като музикално течение идва от Америка, Африка, в Съветския съюз беше забранен, но много навлезе в азербайджанската музика. Това е забележително, че точно в Азербайджан става такъв сблъсък между Запада и Изтока", каза Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Той добави, че Азербайджан е първата светска парламентарна демократична република в мюсюлманския свят. Страната показва своето прогресивно отношение към културата, обясни посланикът на Азербайджан в България. Именно там, в мюсюлманския свят за първи път се появява първата опера, първата симфония и първия балет, това се случва и с джаза, посочи той.

Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов сподели интригуващи факти за Азербайджан, като това, че столицата Баку се намира на минус 28 метра под морското равнище. 


От 11 климатични зони в света, 9 от тях ги има в Азербайджан.


Планините са високи около 4500 м., разкри посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Концертът в София се осъществява с медийното партньорство на БНР и подкрепата на Столичната община.

Превод - София Шигаева-Митреска - директор на Центъра за азербайджански език и култура

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Посолство на Азербайджан в България и Радио София

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна