Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

588 тежки пътни инцидента в София от началото на годината

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

Снимка: Министерство на вътрешните работи
Чуй новината! Чуй новината:

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента - с 11 по-малко за същия период на миналата година. Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС.

"Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са 25 или с 14 по-малко в сравнение със същия период на 2023 г.", каза още Валентин Крушарски.

Тези добри резултати се дължат на засиления контрол на всички служби в СДВР, не само на пътна полиция, а и на Охранителна полиция и на няколко законови промени, които са направени през миналата година.

"Най-честите нарушения на територията на София са нарушенията, извършвани от водачи, които карат с превишена скорост. От началото на годината са установени 302 949 нарушения на столицата за превишена скорост. Това е с над 32 000 повече в сравнение със същия период на миналата година", обясни комисар Крушарски и добави, че това е едно от основните нарушения.

Проблем е неизползването на предпазни колани и други обезопасителни системи не само от шофьорите, но и от пътниците в дадено превозно средство. 

"Наказаните от началото на годината са с 1000 повече в сравнение с миналия период. В цифри това означава 6 273 водача, пътници и хора, които превозват своите деца неправилно в автомобила", уточни той.

Над 40 водача са санкционирани за неправилно каране на електрически превозни средства, по-известни като тротинетки

"Бележат ръст. За миналата година са около 15", добави комисар Крушарски. Той подчерта, че не трябва по две деца да се возят на тротинетка, както много често се случва. 

"Законът задължава лицата под 18-годишна възраст, управлявайки тези тротинетки, да използват обезопасителна каски. Това също е често нарушение. Установяваме родителите на тези деца и санкционираме тях, че са позволили непълнолетният да се качи по този начин и да наруши закона", каза Крушарски, отговаряйки на въпрос за най-честите нарушения с този вид превозни средства. Глобата е 50 лева.

Шофьорите си позволяват да превишават скоростта най-често на бул. "Черни връх", Южната дъга на Околовръстното шосе, бул. "България" и други големи пътни артерии. 

"Най-високото скоростно нарушение е установено на Околовръстния път. Водачът се е движил с над 260 км/ч", каза той.

От началото на годината са установени 1098 водача, които са седнали зад волана употребили алкохол, а тези, които са употребили наркотични вещества са 635. "Има завишение на тези случаи. Това е поради факта, че от началото на годината колегите от Районните управления са оборудвани със съответните технически средства – дрегери, които установяват алкохол и дрога", каза комисар Крушарски.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна