Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование през целия живот във фокуса на TEDxSofia 2024

Снимка: Радио София

На 1-ви ноември, от 10.00 часа, в Дома на киното ще се проведе TEDxSofia 2024. Тази година фокусът е насочен към образованието. Събитието се организира по модела на световната конференция TED, каза пред Радио София проф. д-р Десислава Бошнакова.

Темата е вдъхновена от стихотворението на Джани Родари „Ако можех да имам едно магазинче“, като организаторите перифразират „Ако можех да имам едно училище“.

„Много хора казват „аз какво ще науча като дойда на едно такова събитие?“ Много често най-ценното нещо, което човек може да научи е, че е зациклил и не си е позволил да си разшири кръгозора и да си представи, че може. За мен този момент на просветление е изключително важен и поне аз, всеки път като отида на такова събитие, всеки път се връщам заредена с крила“, обясни проф. Бошнакова.

Тя добави, че е организатор на TEDxSofia от 2017 г., а TEDx – още от 2011 г.

„Тази година се шегуваме, че TEDxSofia расте, но не старее, защото за първи път правим този формат. Решихме да направим формат за образование по няколко причини. Тази година глобалният TED става на 40 години, а най-гледаната лекция на платформата е на Кен Робинсън „Училищата убиват креативността“. Тя е може би, една от най-популярните в България и решихме в чест на всичко, което този човек е направил за образованието и по повод на юбилея, който има платформата, да направим нещо за образованието, но широката концепция за образование като учене, най-вече през целия живот. Според мен любопитството на всеки един човек е движеща сила за младия дух“, посочи проф. д-р Десислава Бошнакова.

По думите й, образованието на човек не свършва с училището или университета. От образование имаме нужда цял живот.

Във формата ще участват 12 лектори и 7 студенти, които ще представят своята идея за предмет, който е нужен – независимо от възрастта. Ще бъдат обхванати теми от сексуално образование до правна грамотност и дебати.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна