Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Стабилността на Босна и Херцеговина е от стратегическо значение за целия регион

Президентът Румен Радев в Сараево.
Снимка: БТА

Стабилността и сигурността на Босна и Херцеговина са от стратегическо значение за стабилността на целия регион - това подчерта президентът Румен Радев в Сараево, където се срещна с тримата членове на колективното Председателството на страната - Денис Бечирович, представителят на босненските мюсюлмани, който пое президентския пост на ротация от средата на март, сръбския представител Желка Цвиянович и хърватския представител Желко Комшич.

Перспективата на Босна и Херцеговина за членство в Европейския съюз и двустранните отношения между София и Сараево също бяха сред обсъжданите теми. 

България подкрепя европейската перспектива на Босна и Херцеговина, която от декември 2022 година е със статут на страна кандидат за член на Европейския съюз.

За процеса на евроинтеграция, както и за изпълнение на необходимите реформи по този път Сараево може да разчита на София и в бъдеще, подчерта президентът Румен Радев след срещата си с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович:

"България остава отворена - и за подкрепа, и за споделяне на опит как да се оптимизират структурите, как да се усилията вътре в страната, така че този път на присъединяване да бъде много по-гладък, да се избягват негативните уроци по този път", заяви президентът Радев.

Сътрудничеството в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона също бяха сред обсъжданите теми.

Радев подчерта, че сигурността на Босна и Херцеговина е въпрос от стратегическо значение за стабилността на целия регион:

"Затова потвърждавам, че България остава твърдо ангажирана с мисията на EUFOR "Алтеа", защото вярваме, че тя има ключово значение за гарантиране на тази сигурност и стабилност. Нещо повече - днес дори обсъдихме и възможността за задълбочаване на нашето сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната", каза държавният глава.

Българският президент изрази съболезнования към близките на загиналите в опустошителните наводнения.

България предостави хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина за справяне с последиците в размер на 50 000 евро: "България остава ангажирана и на национално ниво, и като член на Европейския съюз, с допълнително необходима помощ за възстановяване на щетите в пострадалите региони", изтъкна президентът Радев. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна