Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Украйна представя в Брюксел плана си за победа

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще представи плана за победа на страната си на днешното заседание на европейските лидери в Брюксел, на което ще присъства лично. 
Безусловна покана за членство в НАТО сега, разполагане на неядрен стратегически пакет на територията на страната, който да защити Украйна от всякаква агресия на Русия, замяна на някои американски сили в Европа с украински след края на войната, са част от предложенията на мирния план на президента Зеленски, които не се приемат еднозначно. 

Лидерите ще обсъдят и военната помощ за Украйна, както и за нейната реконструкция и бюджет. Ситуацията в Близкия Изток и деескалацията на конфликта в региона ще бъде друга основна тема на вниманието на европейските държавни и правителствени ръководители. 

Борбата с нелегалната миграция, в т.ч. и връщането на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети страни също ще бъде в дневния ред на заседанието.  

Отношенията на ЕС с Молдова и Грузия също ще бъдат обект на дебати на фона на предстоящия референдум в Молдова за членството на страната в ЕС и президентските избори там.
България ще бъде представена от премиера Димитър Главчев.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна