Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се сдоби с кораб с нулеви емисии

Кипър вече има кораб с нулеви емисии на замърсяване. Първият плавателен съд от ново поколение, който на специална церемония в четвъртък в Ларнака получи името на Афродита /„Evploia Aphrodite“/, е част от прехода към въглеродно неутрална „синя икономика“.

Първият кораб на Кипър с технология за нулеви емисии е проектиран и построен от местен консорциум, в който влизат Кипърският морски институт и две специализирани компании. Проектът се финансира от Европейския съюз.

Напълно електрическият плавателен съд е оборудван с фотоволтаични панели, които покриват част от енергийните му нужди, като по този начин отговаря на целите за декарбонизация на кипърския флот. Създаването на първия екологично чист кораб е „исторически момент за технологичното развитие и иновации в морските изследвания“, заяви заместник-министърът на корабоплаването Марина Хаджиманолис. Той доказва, че „местното ноу-хау е в крак с глобалните изследвания и пазарните тенденции“, каза тя. От него ще възникнат значителни ползи за околната среда, като намаляване на емисиите на парникови газове и опазване на морската екосистема, посочи екоминистърът Мария Панайоту.

Корабът ще функционира като национална и международна изследователска платформа. Той ще се използва също за крайбрежни плавания и за обучение по морски професии.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна