Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографските истории на Антоан Божинов, Николай В. Василев и Росен Коларов

Във въвеждащата студия във фотокнигата "Хроника на всекидневието" доц. Георги Лозанов пише, че тримата автори – Антоан Божинов, Николай В. Василев и Росен Коларов "разказват своите истории, но не на словесен, а на изобразителен (фотографски) език, който в последна сметка също е словесен. Защото изображенията се създават, за да предизвикат мисли, а мислите са облечени в думи, тъждествени са с тях". 

Тримата показват т.нар. "социална фотография", която се интересува от живота на обикновения човек – "хем отблизо, хем отвъд границите на един или друг житейски хоризонт". Времевият период е от 60-те години на ХХ в. до първото десетилетие на XXI в. и затова е важен погледът им към реалността, "различна от патоса на деня, от манифестациите, тържествените речи, разветите знамена и лозунги".

"Авторските колекции не са сюжетно свързани, – пишат тримата фотографи – нито вътре в себе си, нито помежду си. Така е уважена свободата на избора както по време на снимачния процес, така и при избора на представеното. Но могат да се намерят тематични и изобразителни паралели в широка времева рамка от 60-те години на ХХ в. до наши дни. Кое надделява – критичният поглед, ловът на мигове или съвестният хроникьор? Зрителят е поканен да "познае" онова, което го докосва, да прокара своите аналогии и опозиции, да приема и отхвърля, а може би и да научи нещо ново."

Фотокнигата "Хроники на всекидневието" е учебно помагало за специалностите, изучаващи фотографски дисциплини в СУ "Св. Климент Охридски", а премиерата с участието на авторите Антоан Божинов, Георги Лозанов, Николай В. Василев, Росен Коларов и изкуствоведката Елисавета Мусакова, студенти, преподаватели и гости е в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация на 30 октомври от 18 ч.

Чуйте Антоан Божинов.

Снимка – ФЖМК и Университетско издателство 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна