Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на домашно насилие в Кипър с право на безплатна юридическа помощ за съдебните дела

Снимка: Pixabay

Жертвите на домашно насилие в Кипър получават право на безплатна юридическа помощ за съдебните производства, реши парламентът с приемането късно снощи на закон за тяхната защита. Той цели по-ефективно прилагане на известната Истанбулска конвенция - Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Безплатната правна помощ ще се предоставя за всички дела, свързани със случаи на малтретиране, които се разглеждат от окръжен съд. Това включва представляването на жертвата от адвокат при търсенето на обезщетение от извършителя, както и исканията пред Семейния съд за разрешаване на спорове или издаване на съдебни разпореждания срещу насилника във връзка с попечителство, общуване и издръжка на децата.

За получаване на безплатната правна помощ се изисква справка от компетентните служби, че потърпевшите са били настанени в Дом за жени или друго специализирано място за защита, или са подали жалба в полицията за упражненото насилие.

Държавата ще подкрепи пострадалите жени и специално икономически по-слабите, тъй като те са изправени пред огромни разходи за съдебни битки, бе заявено в парламента.

Случаите на домашно насилие в Кипър са се увеличили значително,съобщиха от полицията. През миналата година тя е регистрирала 3010 такива инциденти, а само през първата половина на тази са докладвани почти 1600 случая.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна