Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В проекта си "Death Cafe"

Сценаристът Мариана Събева разказва как смъртта ни събира

Мариана Събева
Снимка: Даниел Ненчев

Сценаристът  Мариана  Събева, която познаваме и от форума за документално кино – "Sofia Documental" гостува в предаването „Радиокафе“, за да разкаже за новия си проект - филм, който е в процес, по темата "Death Cafe", където с изненада  ще открием кое е общото между смъртта и смеха.

"Death cafe" е световно движение, което основано през 2011 година, от англичанина Джон Ъндърууд. След като губи свои близки, той започва да провежда дискусии по темата за смъртта, организирайки в дома си сбирки на чай и кафе, в които всеки може да сподели своите мисли по темата. В един момент тези дискусии се разрастват и излизат много извън дома му. Такива срещи започват да се провеждат в над 80 държави по света. Те събират напълно непознати хора в един споделен и безкрайно уязвим разговор. За мой личен шок, когато започнахме да правим тези срещи в България, бяха пълни с много хумор, смешки и облекчение", разказа тя.

Death cafe“ е пълнометражен документален филм, по който Мариана Събева работи.

"Първоначално ми се искаше да направя филм за срещите, защото ми се сториха много специални и особени. Има хора, които ги посещават един или два пъти, но други идват абсолютно всеки път, защото има нещо пристрастяващо в медитирането по тази тема и начинът, по който сме свързани с нея. Няма нещо, което да те оголва толкова, колкото смъртта", посочи тя.

По думите ѝ, това не е филм, който разчита на някаква ексклузивност или свръх оригиналност. Той стартира като филм за срещите, след това се превърна във филм за героите. "В един момент се превърна във филм, разкриващ начина, по който аз преживявам загубата и разсъждавам за смъртта и любовта, защото те за мен са неразривно свързани, докато в един момент си дадох сметка, че това е обща история, която всички споделяме.

За мен това е нещо специално, защото всеки е смутен, когато се говори за смъртта. Когато стана ясно, че това е филм за смъртта, дори хората от моята индустрия се дръпват, защото това не е продаваема тема, не е продаваемо заглавие в общоприетият смисъл. Но в момента, в който дадеш шанс на другия човек да заговори за смъртта, се оказва, че всички имаме нужда да говорим за това", коментира Събева. 

Вдъхновена и от собствената си лична история, за да създаде този филм, Мариана Събева сподели още: "Първо намерих срещите, после започнах да мисля по темата и за това, което исках да разкажа. В този филм се крие една сърцевина, свързана от лична история с нещо много съкровено, ще видим как ще ги преплетем". 

Филмът е одобрен за производство и развитие на сценарий от Националния филмов център.
Продуцент на лентата е Ваня Райнова, оператор Иван Чертов, звук – Георги Вълчев

Повече за творческия процес на филма и кога ще се появи той, каква е трудността в създаването му, чуйте в разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна