Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя най-добрите кадри от фотоконкурса "Боянското блато"

Тази събота (26 октомври) от 11:00 ч. на площад "Знаме на мира" в кв. Павлово ще се проведе награждаването и откриване на изложбата с най-добрите фотографии от първия фотоконкурс "Боянско блато".

Организаторите от Сдружение „Защита на Боянското блато” са се погрижили публиката да има възможност да се запознае с всички, за които темата за водоема е важна, да отпразнува края на фотоконкурса, да обсъди плановете за бъдещето на Боянско блато и да се наслади на красивите кадри от дивата природа на района, заснети от талантливите участници в конкурса.

"Ние сме гражданска група, общност, която вече четири години прави всичко възможно да защити тази богата зона на биоразнообразие, това природно, социално и културно богатство в полите на Витоша", представя сдружението Александър Колев, председател на проект "Защита на Боянското блато".

В конкурса са взели участие над 25 фотографа със стотици снимки на птици, заснети в района на Боянско блато.

"Всичко започна 2022 година с навлизането на строителна техника в границите на блатото и засипването на една трета от него. Последва моментална реакция от общността там", разказва Колев за началото на протестите срещу заличаването на природния феномен .

Александър Колев

"Всяко едно блато, особено в урбанизирана територия, то не е само обект, който съдържа в себе си биоразнообразие. То има много важни климатични функции и най-важната от тях е, тъй като ние живеем в котловина близо до планина, Боянско плато събира подпочвени, дъждовни, снежни води и бавно да ги отпуска надолу", допълва още природозащитникът.

Снимките ще бъдат изложени на пл. "Знаме на мира" и на 27 октомври (неделя). През следващия уикендът ще бъдат разположени и при НИМ.

Повече за изложбата и за борбата за защита на Боянско блато чуйте в звуковия файл.

  • Проект „Защита на Боянското блато: Открита изложба на защитени видове птици“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Европа“ 2024 от Сдружение „Защита на Боянското блато”, в партньорство с фондация “Златни години”.
По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна