Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Кристин Льоненс
Снимка: Дарина Маринова

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия.

Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и магистърска степен по английска и американска литература от "Харвард Екстеншън Скул" в Кеймбридж, Масачузетс. В университета "Виктория“ в Уелингтън Льоненс защитава и докторска степен по творческо писане, а в ранната си писателска кариера Льоненс се изявява и като фотомодел.

Два от най-успешните романа на писателката не са преведени на български език – Primordial Soup и Caging Skies. Второто заглавие бива успешно адаптирано за театрална сцена и вдъхновява новозеландският режисьор Тайка Уайтити да го превърне в игралния филм "Джоджо Заека". Екранното произведение спечелва множество награди, сред които „Оскар“ и БАФТА в категория "Най-добър адаптиран сценарий".

В рамките на гостуването си в България Льоненс представи своя последен роман, който вече е на българския книжен пазар. Става дума за книгата "По дирите на Амбър" – любовна история, която се развива на фона на антиядреното движение от 80-те. В момента романът е в процес на екранизиране.

Разговор с Кристин Льоненс от вечерта на литературната среща, състояла се на сцената на Централни хали, чуйте в звуковия файл:  

Снимка – Дарина Маринова, БНР
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна