Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването в Турция върви нормално и при не много висока активност

Хората от всички възрасти предпочитат да гласуват с машини

| Репортаж
СИК в Авджълар
Снимка: Мария Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Гласуването на парламентарните избори в Турция върви нормално, но като цяло активността не е висока. На този фон със сериозен брой желаещи да гласуват се откроява град Бурса.

Към момента в Бурса е по-активно гласуването в сравнение с Истанбул, обяви за БНР генералният ни консул в мегаполиса Васил Вълчев. Има множество желаещи да гласуват в Бурса и всичко протича организирано и без проблеми, съобщи за екипа ни и кметът на район Горукле в Бурса Самет Сонмез. Новината за много гласуващи идва след потвърждение, че кметът на Бурса Мустафа Бозбей е отправил призив за активно гласуване и то в полза конкретно на една българска политическа партия. Клипът с агитацията е публикуван на профила на Бозбей в "Инстаграм".

В Люлебургаз е имало известно напрежение между представители на две групи пред училището, в което се гласува, съобщи за БНР генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска. Напрежението много бързо е приключило със съдействието на местните власти. Спокойно е навсякъде в Одрин и Тракия, но все още се чака решението на ЦИК за смените в някои комисии, обясни Кафеджийска.

В двете секции в истанбулския квартал "Авджълар", където следим гласуването на място, избирателите масово предпочитат машинния вот. Към 12.00 ч. местно време гласувалите в двете секции тук са съответно 129 и 130 души.

Спокойно е обстановката и в Измир, съобщиха за екипа ни от града.

Хората от всички възрасти предпочитат да гласуват с машини, показва днешният изборен ден в Турция. Гласуващите масово са на видима възраст над 40 години. Рядкост са младите двойни граждани, дошли да дадат своя глас.

"Важно е заради бъдещето на България и на другите държави. Окуражаваме гласуването от всички хора. Те би трябвало да гласуват за нашето бъдеще", обяснява 20-годишната Зейхан, която смята правото си на вот за ключово.

"На първо място мисля, че България е социална и демократична държава, така че всички хора би трябвало да гласуват, защото това е изключително важно задължение на гражданите. Особено младите хора, навършили 18-годишна възраст, трябва да отидат да гласуват", казва 26-годишната Невра Алтън, която е завършила фармация.

Невра научава новините за България основно от майка си – Хюлия Алтън, която за пореден път помага в организацията на вота в ролята си и на служител на общината в "Авджълар". 

Повече детайли чуйте от звуковия файл. 

Снимки: Мария Петрова

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна