Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите се надяват резултатът от изборите този път да е по-устойчив

Хората, които сме назначили да седнат да се стиковат, да се разберат, а не да кажат "отиваме на избори"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Хората са изморени от избори заради липсата на резултати, сподели мнението си  писателката Валентина Игнатова в интервю пред БНР. Заедно с певицата Габриела Колева - Габо и инж. Петко Стоев, изобретател, основател на стартъп компания и преподавател, коментираха в предаването "12+3" ниската избирателна активност – 10% към 11 часа, предизборната кампания и какво очакват да се случи след 4 години.

Те смятат, че "ако не гласуваш, нямаш право на мнение след това". Двете дами бяха упражнили вота си преди предаването, а инж. Петко Стоев призна, че е искал да си изпие кафето спокойно и да си направи анализ, за кой ще гласува.

"Отнемат ни от времето и вниманието месец преди изборите, след това отиваш, надяваш се и тези хора, които реално назначаваш в този ден, тези хора казват, "с този няма да работя, този не ми харесва, неговата политика е различна от моята". Всички искат едно и също – сигурност, правова държава, образование, здравеопазване, а като имаме нужда отиваме в Турция да се лекуваме. Аз не разбрах, къде им се губи тази политика. Искаме да имаме правова държава, имаме закони и някой да следи да се спазват, така че, като ги назначим, да седнат да се стиковат, да се разберат, а не да кажат "отиваме на избори"", изрази мнението си Валентина Игнатова.

Певицата Габо призна, че упорито участва и гласува, и се надява резултатът да е по-устойчив след тези избори.

И тримата коментираха апатията на младите към политика и изборите.

"Изключително важно е хората да изразяват гражданската си позиция по общите теми, а младите може би не са ангажирани, защото още животът не ги е докоснал. На дневен ред им е кое ги интересува повече", каза инж. Петко Стоев.

И тримата се надяват този път да има единност и политиците да се разберат.

Като пример те дадоха Япония, Сингапур и Швейцария, но припомниха, че у нас генетично е отредено – всеки "да дъпра чергата към себе си".

Целият разговор чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна